Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Szennyvíz - Rototec szennyvízkezelő rendszerek

 

1./ ZSÍRFOGÓ és ÜLEPÍTŐ AKNA (DD, NDD)

Elsősorban a mosdókagylóból, a kádból vagy a konyhából származó háztartási szennyvizek (ún. szürke vizek) szilárd és könnyű szennyezéseinek elkülönítésére szolgáló tisztítási rendszer. A zsírfogó akna végzi a háztartási mosó-, fürdő- és mosogatóvizek első kezelését, de az ételkészítés és szállítás során, a húsfeldolgozó üzemekből és a sajtgyártásból származó szennyvizek kezelésére is kiválóan alkalmas. A zsírfogó aknák eltávolítják a zsíros és olajos komponenseket, megkönnyítve ezzel a további tisztítási műveleteket, így a szennyvíz- vezetékben nem képződik lerakódás. Az aknákat az EN 1825-1 és az EN 1825-2 szabványok szerint kell méretezni. A zsírtalanítók 1-230 lakóig kétféle kialakítással, sima (DD) vagy hullámos falú (NDD), hengeres vagy ovális alakban kaphatók.

A rendszer összeépítése.

2./ IMHOFF RENDSZERŰ BIOLÓGIAI TARTÁLYOK (IM, NIM)

Elsősorban a háztartási szennyvizek (ún. fekete vizek) leülepedő szilárd komponenseinek elkülönítésére szolgál. A tisztított víz tárolóba vagy anaerob iszapos emésztőbe vezethető.
A Rototec Imhoff rendszerű biológiai tartályok jól használhatók különálló családi házak, vendéglátóhelyek, hivatalok, kereskedelmi létesítmények és termelő üzemek összegyűjtött szennyvizének elsődleges tisztítására. Az Imhoff tartályok további tisztításra szolgáló kivezetéssel, kétféle kialakítással, sima (IM) vagy hullámos falú (NIM), hengeres vagy ovális alakban kaphatók, 2-76 illetve 3-110 lakó számára alkalmas előkezelőként.

A rendszer összeépítése.

 

3./ ANAEROB, KONTAKTELEMES (ADSZORBCIÓS) TISZTÍTÁS (AN, NAN)


Az anaerob utótisztító-rendszer a nagy fajlagos felületű polipropilén kontaktelemek segítségével az előkezelt szennyvíz biológiai terhelésének akár 70 %-át eltávolítja (BOI5). Használatával elkerülhető a csatornacsövek eldugulása, továbbá a Rototec rendszer elemeiből bevezetett víz nitrogénmentesítését a hatósági előírásoknak megfelelően elvégzi. Az anaerob kontaktelemes tisztítómedencéket az emésztőtartályos és az Imhoff típusú előkezelő tartályok után kell beépíteni. Az anaerob kontaktelemes tartályok 6-60 lakóig két különböző változatban, sima (AN) vagy hullámos falú (NAN) hengeres kialakítással kaphatók. Több lakó esetén a tartályok sorosan építendők be.

A rendszer összeépítése.

A folyékonyszennyvíz-tisztító berendezések olyan biológiai reaktorok, melyek belsejében a speciális töltőtestek felületén igen nagy számban elszaporodott mikroorganizmusok végzik a szennyvíz tisztítását. A szennyvíz egyenletes szétoszlatása garantálja a lebontandó szerves anyagok leghatékonyabb érintkezését a mikroorganizmusok alkotta vékony réteggel borított töltőelemekkel. A szűrőtérfogatot kitöltő testek anyaga polipropilén. Kialakításuknál az volt a szempont, hogy minél nagyobb felületen szaporodhassanak el a baktériumok: a szűrőtérfogatra vonatkoztatott szűrőfelület 140 m2/m3. Ez az érték jóval több, mint a hagyományos kőzettöltetek nyújtotta felület, amellett, hogy az üres térfogat több mint 90%-a rendelkezésre áll. Ezzel a megoldással minimalizálható a szűrőréteg eltömődése és az aerob berendezés szűrőrétegének levegőztetése is egyenletesebbé válik. Ezekkel a szennyvíztisztító berendezésekkel energiafelhasználás nélkül jó hatásfokú szennyvíztisztítás érhető el, az üzemeltetés költségek igen alacsony szintje mellett.

A szennyvíztisztító berendezések méretezése közepes háztartási szennyvízhozamra történik, a szűrőbe érkező szervesanyag-terhelés (kgBOI/m3/nap) mértékére vonatkozóan. Ez a paraméter a belépő szervesanyag-terhelés (kgBOI/nap) és a szűrőréteg térfogatának arányát fejezi ki. A Rototec folyékonyszennyvíz-tisztítókat közepes-alacsony szervesanyag-terhelésre (kgBOI/m3/nap) tervezték, ami kellő tűréshatárokat biztosít tág befolyási tartományban, korlátozott felsőiszap-termelődés mellett.


Üzemeltetés és karbantartás

A folyékonyszennyvíz-tisztító berendezések tervezésénél az instabilitás esélyének minimalizálása volt a szempont. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az idő haladtával a töltőtestek felületén lévő réteg megvastagodik, ennek következtében túlzottan eliszaposodhat a szűrő, magában hordozva a töltőtesteknek a kezelt szennyvízzel való távozását. A túlzott eliszapolódás elkerülése érdekében tanácsos a tartály időszakos szemrevételezése (legalább évente), ill. szükség esetén tisztítása. Bizonyos műveletek az időszakos vizsgálat alkalmával ill. az Imhoff kamra tisztításával egyidejűleg végzendők el. A tisztítás a szűrőbetétet erős átmosatásával történik. Ügyelni kell a be- és kivezetőcső környéki lerakódásokra, valamint a levegődiffúzorokat is ellenőrizni kell.

Ne feledje, hogy a folyékonyszennyvíz-tisztító berendezések megfelelő működéséhez szükséges az időszakos zsírtalanító és az Imhoff kamrába történő ülepítő kezelés.

A biológiai folyamatok kifejlődése adalék hozzáadásával meggyorsítható.

 

4./ ELEVENISZAPOS BERENDEZÉSEK, kis terhelésre (IFA, NIFA)
Az eleveniszapos utókezelő rendszer levegő befújással bontja le a szennyvízben lebegő biomasszát. A kisméretű kompresszor által szállított levegőt diffúzor tányér oszlatja el, elősegítve az iszap keveredését. Az eleveniszapos szennyvíztisztító berendezésben belső ülepítő kamra van, itt folyik a derítés és az iszap recirkuláció, ami az iszap tartályon belüli felhalmozódását is eredményezi. A szennyvíz a tartályon belül tabletta formájában adagolt klórral fertőtleníthető. Az utókezelésként alkalmazott eleveniszapos rendszerből kikerülő tisztított szennyvíz felszíni vizekbe vezethető. Előkezelésként az Imhoff tartályok vagy az oldómedencék és a zsírtalanítók használhatók fel. Az eleveniszapos tartályok 5-43 lakóig kétféle kialakítással, sima (IFA) vagy hullámos falú (NIFA), hengeres és ovális alakban kaphatók.

A rendszer összeépítése.

Az eleveniszapos szennyvíztisztító berendezések másodlagos szennyvízkezelésre alkalmas rendszerek, melyek működése az iszapban visszatartott baktériumtenyészetek lebontóképességén alapszik. Ezek a mikroorganizmusok a szennyvízben található szerves, biológiailag lebontható anyagokat – saját táplálékukként felhasználva – lebontják, így teremtve elő a működésükhöz szükséges energiát. Ilyenformán a szerves vegyületek stabilizálódnak, a folyamat vége pedig a teljes lebomlás. Az eleveniszapos szennyvíztisztító berendezésekben nagy mennyiségben szaporítunk el aerob baktériumokat. Működésükhöz, tehát a szervesanyag-lebontáshoz oxigén szükséges, melyet kellő mennyiségben kell biztosítani a biológiai reakciók felgyorsításához. Ezt egy levegőztető rendszerrel érjük el: a tartály aljára helyezett diffúzorokból finom buborékok formájában levegő áramlik a folyadékon át, ami a felszaporodott baktériumok megtartásához szükséges megfelelő arányt is biztosítja. Az oxigénben gazdag levegőztetőtartályban különféle folyamatok zajlanak:

  • Kémiai folyamatok: vegyületek (kénhidrogének, szulfátok stb.) szaggal járó oxidációja
  • Fizikai folyamatok: az iszap szeparálódása a baktériumok lebontó munkájának következtében
  • Biológiai folyamatok: az oldott szerves anyagok közvetlen megkötése.

 
Az eleveniszapos szennyvíztisztító berendezések méretezése az iszapterheléstől (szervesanyag-terheléstől) függ, mely a szervesanyag-terhelés (BOI5) és a mikroorganizmusok arányát fejezi ki. Minél alacsonyabb ez az érték, annál intenzívebben kerül lebontásra a szervesanyag, és a felsőiszap-termelődés is csökken. A Rototec eleveniszapos szennyvíztisztító berendezések beállított terhelése 0,08 kgBOI/kg/nap, közepes hozam melletti 24-órás tartózkodási idővel, ill. iszaptérfogatra vonatkoztatva 0,25 kgBOI/m3/nap, hosszított levegőztetés (vagy teljes oxidáció) esetén. Kis terhelésnél az előzőleg írt értékek 0,15 kgBOI/kg/nap, ill. 0,5 kgBOI/m3/nap.

Üzemeltetés és karbantartás

Az eleveniszapos szennyvíztisztító berendezések belső ülepítőtartállyal rendelkeznek (a levegőztetőtartályon belül), itt folyik a derítés és az iszaprecirkuláció, ami egyben az iszap levegőztetőtartályon belüli felhalmozódását is eredményezi. A túlzott eliszapolódás elkerülése érdekében tanácsos a tartály időszakos szemrevételezése (legalább évente), ill. végső esetben a felsőiszap eltávolítása. Bizonyos műveletek az időszakos vizsgálat alkalmával ill. az Imhoff kamra tisztításával egyidejűleg végzendők el. A tisztításkor a felsőiszap egy részét eltávolítjuk, ekkor figyelni kell a be- és kivezetőcső környéki felhalmozódásra, valamint a levegődiffúzorokat is ellenőrizni kell. Ne feledje, hogy a kis terhelésű eleveniszapos szennyvíztisztító berendezés megfelelő működéséhez szükséges az időszakos zsírtalanító és az Imhoff kamrába történő ülepítő kezelés, a használat időtartama alatti folyamatos és zavartalan levegőztethetőség érdekében. Kerülni kell továbbá a fertőtlenítőszerek, erős savak és bázisok bejutását, ezek ugyanis inaktiválhatják a biomasszát. A berendezés kb. 10-15 nap elteltével éri el a teljes kapacitását. Ez az időszak rövidíthető aktivátor hozzáadásával.

 

5./ GRAF SZIKKASZTÓ ALAGÚT 300 LITER
 

A Graf szikkasztó alagutat elsősorban magánházak és gazdasági épületek részére tervezték. A rendszer egy vagy több, egymáshoz csatlakozó alagútból és két véglapból áll, tetszőleges hosszúra tervezhető. Egy síkban kell telepíteni. A tömege mindössze kb. 11 kg, ezért könnyen telepíthető. A szikkasztó feletti terület szabad felhasználhatósága érdekében a rendszer m2-ként 3,5 tonnával terhelhető tartósan, így személygépkocsival járható.

Helytakarékos Különleges kialakítása révén könnyen egymásra rakható. Egy raklapon 42 alagút van, ez logisztikai költséget és raktározási területet takarít meg.

Személygépkocsival járható A szikkasztó feletti terület szabad felhasználása érdekében a rendszert kb. 3,5 t/m2-rel tartósan lehet terhelni, így személygépkocsival járható a terület.

Nagy tároló kapacitás A GRAF szikkasztó alagút tároló kapacitása háromszorosa egy szokványos kavicsos elszivárogtató árokénak. 1 modul (11kg) ekképpen 800 kg kavicsot és 36 méter szivárgó (drén) csövet helyettesít.

Gazdaságos A hagyományos kavicsos elszivárogtató árok építésével szemben készpénzt takarít meg azzal, hogy kevesebb földet kell kiemelni és a szikkasztó alagút ár/teljesítmény aránya jó.

Tetszőlegesen választható meg a mérete A szikkasztó alagutakat sorba kell rakni, az adottságokhoz és a kívánt tároló kapacitáshoz rugalmasan lehet illeszteni.

Könnyen be lehet építeni Az egység beépítése egyszer , gyors és változtatható. A beépítéshez nem kell nehéz munkagép – egy alagút tömege csak 11 kg. Az egyes alagút elemeket egyszerűen sorba rakva egymáshoz kell kapcsolni és soronként 2 véglezáróval kell ellátni.

Az áramlás 3 irányú A GRAF szikkasztó alagút különleges kialakítása tartósan biztosítja a jó elszivárogtatást.