Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Szivattyú - DAB

 

DAB szivattyúk

A Summa-Trade Kft. megkezdi néhány, a kertöntözésben és a házi vízellátásban jól használható DAB szivattyú hazai képviseletét és forgalmazását. A DAB csoport - a Grundfos leányvállalata - ma Olaszország legnagyobb szivattyú gyártója, termékeik minőségéről és a gyártás folyamatáról ősszel kaptunk egy kis ízelítőt a gyár meglátogatása alkalmával. Bizonyára sokak számára ismerősek lehetnek a termékeik, ha máshonnan nem is, de a Grundfos JP Basic és SPO sorozataiból biztosan, amelyek lényegében a színükben térnek el a DAB-os társaitól.

A kezdéshez a DAB hatalmas választékából olyan készülékeket választottunk ki, amelyek valami pluszt nyújtanak a felhasználók számára. Így esett a választásunk az ACTIVE sorozatra.

Micsoda az ACTIVE szivattyú? Nem más, mint egy jó minőségű felszívó szivattyú és egy különleges nyomáskapcsoló összeépítése. Szivattyút és presscontrollt már láttunk együtt, de ez valami más. A beépített nyomáskapcsoló nem pusztán elindítja a szivattyút, leállítja, és megvédi a szárazon futás ellen, de 8 db mikrókapcsoló (amelyek a készülék oldalában találhatóak meg) segítségével további funkciókat is konfigurálhatunk.

  1. Beállíthatjuk, hogy a szivattyú nyomásfokozó legyen, vagy csak hagyományosan ki-be kapcsoljon. A nyomásfokozó funkció azt jelenti, hogy két DAB ACTIVE szivattyú sorba kapcsolva látja el a rendszert vízzel, közöttük a kommunikációt RS-232 kábel biztosítja, amelynek a csatlakozása az elektronika oldalán található. Alapesetben csak egy szivattyú működik, de ha a nyomás lecsökken a második szivattyú bekapcsolási értéke alá (mert túl nagy a vízelvétel), akkor a nyomásfokozó szivattyú is működésbe lép, és mindaddig rásegít a rendszerre, ameddig az együttesen előállított nyomás értéke el nem éri a kikapcsolási szintet. Igen, kikapcsolási szintet írtam, mert a DAB ACTIVE rendszere nem csak egyszerűen bekapcsolja a szivattyút, ha vízelvétel van, és kikapcsolja, ha már nem folyik víz, de működés közben is kikapcsolhat, ha a beállított bekapcsoló nyomásértéket annak 50 %-ával meghaladja a rendszer nyomása. Például, ha a szivattyú bekapcsolási nyomását 2 barra állítottuk, akkor a szivattyú 1 barral magasabb értéken, 3 bar nyomáson fog kikapcsolni.
  2. Vízutánpótló egységként, egy ciszternával együttműködve az elektronika magától kapcsol át a víztartály és annak kiürülése esetén az ivóvíz között.
  3. A harmadik kapcsolóval kiválaszthatjuk, hogy a szivattyú indítási nyomástartománya 3-4,5 bar, vagy 1,5-3 bar között legyen. A határértékek között a készülék tetején található csavarral állíthatjuk finomra a bekapcsolási nyomásértéket.
  4. A következő kapcsolóval beállítható, hogy szárazonfutás esetén 1 perc vagy csupán 3-8 másodperc továbbműködés engedhető-e meg.
  5. Az ACTVE elektronika védi a szivattyút, ezért figyeli, hogy milyen gyakorisággal kapcsol be és ki a szivattyú (tipikus helyzet, ha a csővezetékben valahol szivárgás van, vagy nyitva maradt résnyire egy csap).
  6. Ha két indítás között nem telik el 20 másodperc, illetve 10 perc alatt legalább 20 indítás történik, akkor a szivattyú 30 másodpercre mindenképp leáll.
  7. Amennyiben a rendszer nyomása meghaladja a 10 bart, úgy az elektronika leállítja a szivattyú működését mindaddig, amíg a nyomás 5 bar alá nem csökken és el nem telik legalább 40 másodperc.
  8. Az utolsó, de egyben nagyon fontos funkciója a készüléknek, hogy 5 °C alatt 10 másodperc hosszan beindítja a szivattyút, védve az elfagyástól a szivattyúházat.

A DAB ACTIVE szériájából most két önfelszívó jet szivattyú érkezik, az ACTIVE J 102 és az J 102 teljesítménye 0,75 kW, 30 l/perc vízszállításnál 36,3 m emelőmagassággal nyomja a vizet. Ideális spray és Rotator zónák működtetéséhez, valamint házi vízellátó rendszerek esetében.

DIVERTRON egy beépített nyomáskapcsolóval rendelkező beépítésre teljesen előkészített búvárszivattyú. Ez azt jelenti, hogy a vízbekötések után csak a konnektorba kell bedugni és már működik is.

A DIVERTRON ideális választás ciszternákból és ásott kútból való vízkívételhez.